Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΙΟ ΔΙΑΔΕΔΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΞΥΛΟΣΟΜΠΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΠΕΛΛΕΤ


                                                                                     Στο εξωτερικό η βιομάζα και πολύ περισσότερο τα πέλλετ έχουν αρχίσει να γίνονται No1 πηγή θέρμανσης για πλήθος νοικοκυριών.
Για παράδειγμα, η Αυστρία, εκμεταλλευόμενη το δασικό της πλούτο έχει «επενδύσει» ιδιαίτερα στον τομέα των πέλλετ ξύλου και αποτελεί σήμερα πρωτοπόρα, για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, χώρα καθώς οι καυστήρες πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό από καυστήρες πέλλετ.
Στην Ελλάδα, πάλι και ιδιαίτερα στη Δυτική Μακεδονία, η πλειοψηφία των κατοίκων που μένει εκτός των πόλεων που διαθέτουν συστήματα τηλεθέρμανσης (Κοζάνη και Πτολεμαϊδα), στρέφεται κυρίως στη λύση της ξυλόσομπας καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στο κόστος για την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης αλλά και στις οικονομικές προϋποθέσεις για μια εγκατάσταση λέβητα πέλλετ που απαιτεί από 3.000 έως 10.000 ευρώ, ανάλογα με την τεχνολογία και το βαθμό αυτοματοποίησης στη χρήση.
«Η νούμερο ένα λύση για τη Δυτική Μακεδονία, η πιο προτιμητέα και οικονομική είναι η ξυλόσομπα, μια λύση που μειώνει το κόστος της θέρμανσης, σίγουρα όμως επιβαρύνει περιβαλλοντικά την ατμόσφαιρα πολύ περισσότερο από την τηλεθέρμανση λόγω του πλήθους των μονάδων στα σπίτια και της απουσίας μιας κεντρικής μονάδας» σχολιάζει ο ερευνητής του ΕΚΕΤΑ.
Την ίδια στιγμή, όπως τόνισε στη εισήγησή του στο συνέδριο, η ευρωπαϊκή τεχνολογική πλατφόρμα για την ανανεώσιμη θέρμανση και ψύξη, ένα ευρωπαϊκό όργανο που λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, προωθεί τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ειδικότερα ασχολείται με την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για μικρούς λέβητες και βιομηχανικούς λέβητες με σκοπό τη μεγιστοποίηση της απόδοσής τους σε ενέργεια και την αξιοποίηση υλικών βιομάζας με τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργειακή πυκνότητα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...