Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 1Η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ


                                                                                        Στα χέρια του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ασημάκης Παπαγεωργίου βρίσκεται η εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος -χαμηλής τάσης- από την 1η Ιανουαρίου.

Αν και η ΔΕΗ ζητούσε μεσοσταθμικές αυξήσεις της τάξεως του 25% περίπου, η ΡΑΕ προτείνει η αναπροσαρμογή να μην ξεπεράσει το 13%, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να αποφασίσει μικρότερες -ακόμα- αυξήσεις.

Οι αυξήσεις στο ρεύμα την επόμενη χρονιά προβλέπεται να γίνουν σε τρεις δόσεις: Ιανουάριο, Μάιο και Ιούλιο, οπότε τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται πλήρως, με εξαιρέσεις σε εκείνα που θα ισχύουν για τους ευάλωτους καταναλωτές.

Συν τοις άλλοις, τα τιμολόγια θα ελέγχονται απολογιστικά για υπερβολικό κέρδος ή τυχόν κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης από την πλευρά της επιχείρησης.

Η πρώτη δόση των αυξήσεων, που θα γίνει την 1η Ιανουαρίου, αναμένεται να διαμορφωθεί περί το 8%.

Παράλληλα, η κυβέρνηση φέρεται να έχει ζητήσει από την τρόικα την παράταση κατά τουλάχιστον έως το 2014 της απελευθέρωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ, καθώς από τον προσεχή Ιούλιο η εταιρεία θα αποφασίζει μόνη της για το ύψος των αυξήσεων.

Αλλαγές αναμένονται και στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο

Τα Κοινωνικά Οικιακά Τιμολόγια (ΚΟΤ) Ι και ΙΙ αφορούν στις φθηνότερες κατά 30% χρεώσεις ρεύματος για τα άτομα με χαμηλό εισόδημα και τους τρίτεκνους και οι χαμηλότερες κατά 35% για τα άτομα με ειδικές ανάγκες και τους πολύτεκνους.

Στις συγκεκριμένες κατηγορίες, ισχύει η χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας για τις πρώτες 800 κιλοβατώρες κατανάλωσης.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει εισηγηθεί το όριο των 800 κιλοβατώρων να αυξηθεί στις 1.400 και 1.600 το τετράμηνο, ενώ η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει και τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη στο ΚΟΤ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...